Wortelkanaalbehandeling

wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling, u heeft er wellicht wel eens van gehoord. Maar waar dient deze eigenlijk voor? En waarom kunt u deze het beste bij ons laten uitvoeren? Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd bij het bestrijden van pijn naar aanleiding van een ontstoken tand of kies. De behandeling kan ook worden uitgevoerd ter versteviging van uw tand of kies. Dit is in het geval dat de tand of kies in kwestie niet meer stevig genoeg is voor een vulling of kroon. Een wortelkanaalbehandeling zal dan worden uitgevoerd om de vulling of kroon te ondersteunen. Daarnaast kan een wortelkanaalbehandeling uit voorzorg uitgevoerd worden. Dit komt voor wanneer er een ontsteking dreigt te ontstaan, zo wordt pijn en ongemak voorkomen. Een ontsteking aan een tandwortel gaat vaak gepaard met veel pijn, waardoor een wortelkanaalbehandeling vaak voelt als een opluchting. Bij De Witte Keizer weten wij maar al te goed hoe vervelend een ontsteking kan zijn. Daardoor kunt u bij ons snel terecht voor deze behandeling zodat u snel verlost wordt van de vervelende pijn.

Wat is een wortelkanaal eigenlijk?

Van uw eigen tanden ziet u eigenlijk alleen maar het gedeelte dat boven het tandvlees uitsteekt. Dit gedeelte van de tanden wordt dan ook veelvoudig gebruikt voor het kauwen van eten. Het zichtbare deel van onze tanden poetst u dan ook regelmatig om deze schoon te houden. Wat vaak vergeten wordt, is dat tanden ook nog een stuk verder doorlopen onder het tandvlees. Het gedeelte dat onder het tandvlees zit, worden de wortels van de tand genoemd. Door deze wortels blijven uw tanden stevig zitten. Over het algemeen hebben normale tanden een wortel, maar kiezen kunnen er meerdere hebben. In deze wortels zitten bloedvaten en zenuwvezels. Vooral bij ontstoken zenuwvezels kan er een vervelende pijn ontstaan.

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

De wortels van uw tanden bestaan dus uit bloedvaten en zenuwvezels en is levend weefsel. Het levende deel van een tand of kies wordt ook wel de pulpa genoemd. Wanneer er een ontsteking is in de pulpa, dan is er een wortelkanaalbehandeling nodig. In dat geval wordt de pulpa verwijderd en wordt vervolgens het wortelkanaal gereinigd en gevuld. Een ontsteking in de pulpa wordt over het algemeen veroorzaakt door bacteriën die komen uit de mondholte. Niet alleen bacteriën kunnen de oorzaak zijn van een ontsteking, ook een harde klap op een van uw tanden kan de oorzaak zijn van een ontsteking. Bij een slechte mondhygiëne kunt u altijd langsgaan bij een mondhygiënist in Rotterdam.

Hoe kunt u een ontsteking herkennen?

Een van de eerste signalen van een ontsteking aan uw wortels is de gevoeligheid van uw tanden. Kunt u bijvoorbeeld geen koud glas water meer drinken door overgevoeligheid, dan is dit vaak een van de eerste signalen van een ontsteking. Als u deze klachten niet op tijd meldt en u voor een langere tijd rond blijft lopen met deze klachten, dan is er een grote kans dat de ontsteking zich verder uitbreidt. Zo kan een ontsteking aan de wortel zich dus uiteindelijk uitbreiden naar een ontsteking aan het kaakbot. Op zo’n moment is de zenuw afgestorven waardoor de tand zeer pijnlijk kan aanvoelen. Mocht u hier last van hebben, dan kan uw tandarts in Blaak dit probleem voor u verhelpen.

De oplossing: een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling biedt de beste oplossing voor een ontstoken wortel. Naast het feit dat een wortelkanaalbehandeling zal zorgen voor een verlichting van de pijn, zorgt u er ook nog eens voor dat de tand behouden kan worden. Als u er te lang mee wacht, dan komt het behoud van uw tand namelijk in gevaar. Allereerst worden er röntgenfoto’s gemaakt, waarbij de tandarts kan zien hoe de wortels lopen. Aangezien wij hier te maken hebben met een behandeling aan de zenuwen, is het erg pijngevoelig. Een wortelkanaalbehandeling zal daarom bijna altijd onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. De verdoving wordt niet uitgevoerd in het geval dat de zenuw in kwestie al is afgestorven. Na de voorbereiding maakt de tandarts een klein gaatje in uw tand om eventueel ontstoken weefsel te verwijderen. De wortelkanalen worden gespoeld, gedroogd en gevuld. De tand wordt gevuld met speciaal vulmateriaal. Het dichtmaken van uw tand of kies is noodzakelijk om te voorkomen dat er nieuwe bacteriën in zullen komen. Afhankelijk van het type wortelkanaalbehandeling zult u te maken hebben met een vervolgbehandeling. Tijdens deze vervolgafspraak worden opnieuw röntgenfoto’s gemaakt en uw tand verstevigd. Na de behandeling is het noodzakelijk om regelmatig controles uit te voeren om de tand of kies in de gaten te houden.

Een wortelkanaalbehandeling bij De Witte Keizer

Wij weten bij De Witte Keizer als geen ander hoe vervelend een ontsteking aan uw mond kan zijn. Vanwege de complexiteit van een wortelkanaalbehandeling kan het zo zijn dat de behandeling wordt uitgevoerd in twee gelegenheden. Onze tandarts is een specialist wortelkanaalbehandeling in Rotterdam, waardoor u na de eerste behandeling van de pijn af zult zijn. De tandarts zal vervolgens een vervolgafspraak inplannen om de behandeling af te maken. Door onze ervaring en expertise op het gebied van wortelkanaalbehandelingen, bent u bij ons altijd in goede handen. We zullen er altijd voor zorgen dat u snel geholpen kunt worden zodat u alles weer kunt eten en drinken zonder gevoelige tanden. Wij, als specialist wortelkanaalbehandeling Rotterdam, doen er alles aan om u zo goed mogelijk te helpen en u weer met een brede glimlach naar buiten te laten gaan.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.