Implantaten

implantaten

Als vervanger van een wortel in uw tand of kies, wordt er een implantaat geplaatst. Het dient als goede basis voor uw ontbrekende tand en/of kies. Implantaten worden als schroeven in de kaak bevestigd. Vaak worden ze gemaakt van titanium, zirkonium of een mix van deze metalen. Naast het feit dat een implantaat een uitstekende basis is voor een ontbrekende tand of kies, kan het ook fungeren als goede basis voor een klikgebit. De behandeling, die hieronder wordt uiteengezet, is niet complex en wordt op een zeer betrouwbare, veilige manier uitgevoerd. De tanden die zich er direct naast bevinden worden niet aangetast of beschadigd. Tevens zijn implantaten zeer duurzaam vanwege de hoogwaardige materialen waarmee ze worden gemaakt en bevestigd in uw kaak.

Behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt er onderzoek gedaan door de behandelaar naar de kwaliteit van uw bot. Tevens wordt uw tandheelkundige en medische gezondheid. Deze onderzoeken worden uitgevoerd met onder andere röntgenfoto’s van uw gebit en kaak. Dit kan zowel voor als na het trekken van de desbetreffende tand of kies.

Nadat de tandwortel al is verwijderd, wordt een implantaat geplaatst onder plaatselijke verdoving. Het tandvlees wordt vervolgens voor een klein deel opengesneden zodat het kaakbot kan worden bereikt. In de kaak wordt er vervolgens een gaatje geboord. De afmetingen hiervan komen overeen met de diepte en diameter van het implantaat dat erin geschroefd dient te worden. Vaak hebben implantaten een diameter van drie tot vijf millimeter en een lengte van zeven tot zestien millimeter.

Direct na plaatsing van het implantaat in het kaakbot, wordt het afgesloten door middel van een dopje. Dit dopje zal net boven of net onder het tandvlees op het implantaat geplaatst worden.

Wanneer uw tand of kies al langere tijd mist, kan het zo zijn dat er onvoldoende bot is om een implantaat in te schroeven. In dit geval kan er met een aanvullende behandeling nieuw bot geplaatst worden. Het implantaat kan dan na het herstel wederom geplaatst worden.

Vastgroeien van het implantaat

Een implantaat heeft normaal gesproken twee tot zes maanden de tijd nodig om vast te groeien in het kaakbot. De duur van deze periode ligt onder andere aan de persoon zelf, de plek van het implantaat en het type implantaat dat gebruikt is. Over het algemeen duurt het vastgroeien van implantaten in de bovenkaak veel langer, omdat het kaakbot in de bovenkaak zachter is vergeleken met de onderkaak. In de onderkaak zullen implantaten dan ook sneller vastgroeien vanwege de harde structuur van het bot. Om ervoor te zorgen dat u tijdens het vastgroeien van de implantaten niet zonder tand of kies komt te zitten, is het mogelijk om tijdelijke kronen of bruggen te plaatsen.

Plaatsen van kroon of prothese op implantaten

In een tandtechnisch laboratorium of tandprothetische praktijk worden de vervangers van uw tanden of kiezen vervaardigd, waaronder kronen en bruggen of protheses. Nadat het implantaat of de implantaten vastgegroeid zijn in uw kaakbot, kan het dopje dat op het implantaat was bevestigd, verwijderd worden. Nu is de behandelaar in staat om op een stevige, duurzame manier een kroon, brug of klikprothese te bevestigen in uw mond, bovenop de implantaten.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.