Een nieuw kunstgebit

kunstgebit

Een kunstgebit of prothese is een hulpmiddel dat uw ontbrekende tanden vervangt. U komt in aanmerking met een gedeeltelijk kunstgebit (partiële prothese) bij het ontbreken van een aantal tanden en/of kiezen. Indien u alle tanden mist, is de volledige prothese (volledig kunstgebit) een gepaste oplossing.

Tanden trekken en maken van afdrukken

Indien er zowel tanden en kiezen getrokken dienen te worden, zal de tandarts in eerste instantie uw kiezen trekken. Enkele weken hierna worden de tanden ook getrokken. In de tussentijd zal het tandvlees herstellen en zit u enkel zonder kiezen en niet zonder tanden.

Alvorens de tanden worden getrokken, zal er een afdruk gemaakt worden van het gebit. Aanvankelijk zal deze afdruk met standaardlepels gemaakt worden, gevuld met afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium of tandprothetische praktijk wordt deze afdruk met gips gevuld: het gipsmodel. Gebruikmakend van het materiaal kunsthars, zal met dit gipsmodel een op maat gemaakte afdruklepel vervaardigd worden. Met deze passende lepel wordt vervolgens een nauwkeuriger gipsmodel gemaakt.

De individuele afdruk wordt gebruikt bij het maken van zogeheten beetplaten. De beetplaten leggen de stand van boven- en onderkaak vast en bepalen de positie van de tanden en kiezen. De tandarts zal tijdens deze afspraak met de patiënt de verschillende mogelijkheden omtrent de vorm en kleur van het nieuwe gebit overleggen.

Aan de hand van bovengenoemde afdrukken en beetplaten zal er een pasprothese gemaakt worden. De stand van uw onder- en bovenkaak tijdens het bijten en het openen van uw mond wordt gecontroleerd. Tevens wordt er gekeken of de besproken vorm en kleur daadwerkelijk passen bij het uiterlijk van de patiënt en naar wens zijn. Indien alles naar wens is, wordt de pasprothese omgezet naar kunststof en kan het bij de patiënt geplaatst worden. Mocht niet alles meteen bij de eerste pasprothese naar wens zijn, wordt de huidige fase meerdere keren uitgevoerd totdat het gewenste eindproduct is ontstaan.

Plaatsing van het kunstgebit

Na het trekken van uw tanden wordt het kunstgebit direct in uw mond geplaatst, zo hoeft u niet zonder tanden te blijven. Het nieuwe kunstgebit zal in het begin niet meteen lekker zitten. Zeker in het begin is het enorm wennen aan het nieuwe kunstgebit, het gaat hier tevens om iets nieuws in uw mond. Uiteraard zult u in de lastige beginfase de nodige begeleiding ontvangen van uw behandelaar.

Eerste dagen met een nieuw kunstgebit

Uw nieuwe kunstgebit zal niet meteen comfortabel voelen. Het eten voelt onwennig, hierom wordt u aangeraden tijdens de eerste dagen zachter voedsel te eten. Hierbij kunt u denken aan soep, puree, gehakt en zachte groenten en fruit. Het afbijten van stukken voedsel wordt u afgeraden. Het beste is als u het voedsel in stukken kunt snijden en gelijkmatig erop kunt kauwen met het kunstgebit. Zeker in het begin zult u meer tijd nodig hebben dan voorheen bij het eten.

Ook tijdens het praten is het mogelijk dat u slist of bepaalde woorden en letters anders klinken uit uw mond. Hier is het wederom een kwestie van eraan wennen en oefenen met klanken die niet naar wens gaan bij het praten. Meestal gaat het praten na enkele dagen stukken beter.

Pijn door kunstgebit

Het nieuwe kunstgebit kan klemmen en pijnlijk zijn. Indien de pijn niet vanzelf overgaat kunt u dit melden bij uw behandelaar. Door middel van kleine correcties aan het kunstgebit zal de pijn afnemen.

In verband met zwelling, wordt u aangeraden het kunstgebit in uw mond te houden voor een beter resultaat. Het beste is als u direct probeert te eten en praten met uw nieuwe kunstgebit. Enkele dagen tot weken na plaatsing van het kunstgebit blijft u onder toezicht van de behandelaar om te kijken of alles nog naar wens verloopt. Eventuele pijnpunten worden besproken en gecorrigeerd door middel van correcties aan het kunstgebit.

Kunstgebit schoonmaken

Een dag na plaatsing van uw kunstgebit mag het uit uw mond. Dit kunt u zelf doen of de behandelaar in kwestie, afhankelijk van de gemaakte afspraken. Net zoals bij uw eigen gebit is het zaak om uw kunstgebit goed te verzorgen. Indien u het nieuwe kunstgebit niet regelmatig reinigt, zullen er tandsteen, plak en voedselresten overblijven die zullen resulteren in vervelende ontstekingen. Hierom kunt u het beste het kunstgebit reinigen na iedere maaltijd die u nuttigt.

U kunt uw prothese elke dag reinigen met een speciale protheseborstel. Wat betreft het schoonmaken van uw kunstgebit wordt het sterk afgeraden om tandpasta te gebruiken. Tandpasta kan vanwege de schurende werking de prothese beschadigen. In plaats hiervan kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken dat beschikbaar is bij de drogisterij of de apotheek. Uiteraard kunt u altijd bij uw behandelaar om advies vragen.

Doe uw kunstgebit ’s nachts uit en laat het niet vaker dan één keer per week een hele nacht in het reinigingsmiddel achter. Bij het terugplaatsen van de prothese dient u het goed te borstelen met de protheseborstel en af te spoelen met water. Gebruik geen heet water of andere middelen die niet door de behandelaar aan u zijn doorgegeven.

Uw mond reinigen

Behalve uw kunstgebit is het ook zeer belangrijk dat u uw mond goed schoon houdt. In verband met de wonden in uw mond kunt u het beste uw mond na iedere maaltijd met lauw water spoelen. Gebruikmakend van een zachte tandenborstel en normale tandpasta kunt u uw kaken, gehemelte en het stuk tussen de kaak en de wangen masseren en poetsen.

Nabehandeling

Ter voorkoming van pijn en het los komen te zitten van uw kunstgebit is het belangrijk dat u minimaal eenmaal per jaar bij uw behandelaar langsgaat ter controle. Ook in het geval dat u geen klachten heeft. Op deze manier kan de behandelaar u passend advies geven omtrent het nemen van een nieuw kunstgebit (meestal na tien jaar) of het aanpassen van het huidige. Kunstgebitten zullen tenslotte niet levenslang meegaan. Tijdens de controle afspraken zal ook de conditie van uw mond worden gecontroleerd.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.