Overkappingsprothese

overkappingsprothese

Een ‘normaal’ kunstgebit rust op het tandvlees waarbij er geen wortels meer aanwezig zijn en de krachten tijdens het kauwen volledig worden opgevangen door het tandvlees zelf. Een overkappingsprothese daarentegen is een kunstgebit dat over natuurlijke wortels of kunstwortels (implantaten) heen valt. Het feit dat de krachten tijdens het kauwen nu door de wortels worden opgevangen, zorgt ervoor dat het krimpen van de kaak vertraagd wordt.

Voorbehandeling

Allereerst bepaalt de tandarts welke tanden en kiezen geschikte wortels hebben voor de overkappingsprothese. Vaak dienen wortels van hoektanden als uitstekende steunpunten van de prothese. De tandarts beoordeelt de wortels op basis van onder andere röntgenonderzoek.

Vaak worden de kiezen waarvan de wortels niet worden gebruikt, getrokken. Het is belangrijk om uw gebit en de wonden genoeg tijd te geven voor een goed herstel.

De wortels van tanden en kiezen die gebruikt kunnen worden als pijlers, zullen ook een speciale voorbehandeling krijgen. Met behulp van een wortelkanaalbehandeling bedekt de tandarts de wortels met een vulling. Het bedekken is ook mogelijk met speciale kapjes.

Vervaardiging van de overkappingsprothese

Voor het vervaardigen van de overkappingsprothese op maat zijn er uitgebreide afdrukken nodig van uw gebit. Door middel van standaardlepels gevuld met afdrukmateriaal, maakt de behandelaar de eerste afdruk van uw gebit. Deze afdruk wordt gevuld met gips en zo ontstaat het gipsmodel. Vervolgens maakt de behandelaar, met behulp van kunsthars en dit gipsmodel, nogmaals een op maat gemaakte afdruklepel. Zo is de tandarts of tandprotheticus uiteindelijk in staat om een nauwkeuriger gipsmodel te maken.

Het contact tussen boven- en onderkaak, de stand van de kaken en de positie van tanden en kiezen worden vastgelegd door middel van beetplaten. De patiënt krijgt tevens de mogelijkheid om de kleur, vorm en stand van de tanden en kiezen in het kunstgebit te bepalen samen met de behandelaar. Uiteraard kijken wij naar de mooiste, meest natuurlijke vorm en kleur voor uw overkappingsprothese.

Het plaatsen van de overkappingsprothese

Voordat de tandarts de overkappingsprothese over uw wortels of implantaten heen kan plaatsen, dient hij of zij nog een aantal voorbereidingen te verrichten. Ten eerste slijpt de behandelaar de tanden en kiezen die zullen dienen als steunpunten voor de prothese. Het slijpen gebeurt tot net boven het tandvlees, zodat alleen de wortels overblijven die bijvoorbeeld met een wortelkanaalbehandeling zijn behandeld. Het behandelen van de wortels zorgt ervoor dat er geen ontstekingen kunnen plaatsvinden voor of na het plaatsen van de overkappingsprothese.

Overige tanden en kiezen worden uit uw mond getrokken, waarna de tandarts de overkappingsprothese direct in uw mond wordt geplaatst.

Na de behandeling

Uw nieuwe prothese voelt in het begin niet comfortabel. Eten voelt zeer onwennig, daarom kunt u het beste zachter voedsel zoals soep, puree, gehakt en zachte groenten of fruit eten. Wij raden het afbijten van voedsel sterk af. Het is daarom handiger als u het voedsel in stukken snijdt en gelijkmatig kauwt met uw overkappingsprothese.

Tevens is het mogelijk dat u last heeft van nabloedingen. Dit is geheel normaal en zal vanzelf stoppen. Indien het bloeden niet vanzelf overgaat, overlegt u dit dan gaarne met de tandarts. De tandarts zal u precies uitleggen wat u binnen de eerste dag na het plaatsen van uw kunstgebit wel of niet kunt doen.

Uiteraard kan het zo zijn dat uw kunstgebit niet meteen goed in uw mond valt. Het kan erg klemmen en pijnlijk aanvoelen. Mocht de pijn niet overgaan, dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken. De tandarts of tandprotheticus zal kleine correcties uitvoeren aan het kunstgebit waarna de pijn het klemmen zal afnemen.

Overkappingsprothese schoonmaken

Afhankelijk van de afspraken die u heeft gemaakt mag u de prothese na een dag uit uw mond halen. Het is noodzakelijk dat u uw overkappingsprothese goed verzorgt. Indien u de prothese niet elke dag na iedere maaltijd reinigt, kan het zo zijn dat er plak, voedselresten en tandsteen achterblijven. Dit resulteert in pijnlijke ontstekingen.

Met behulp van een protheseborstel, speciaal gemaakt voor het schoonmaken van kunstgebitten, kunt u de overkappingsprothese poetsen. De tandarts raadt sterk af om tandpasta te gebruiken bij het schoonmaken, aangezien tandpasta vanwege de schurende eigenschappen de prothese zou kunnen beschadigen. De behandelaar adviseert u tijdens het consult om speciaal reinigingsmiddel te gebruiken. Meestal kunt u dit middel kopen in de apotheek of in de drogisterij.

’s Nachts kunt u de prothese uit uw mond halen en bij het terugplaatsen weer goed borstelen en reinigen met de protheseborstel. Afspoelen mag met water, heet water en andere middelen raadt de tandarts af. Wekelijks kunt u maximaal éénmaal het kunstgebit heel de nacht in het speciale reinigingsmiddel achterlaten.

Reinigen van uw mond

Naast de hygiëne van uw overkappingsprothese, dient u natuurlijk ook uw mond zelf goed te verzorgen. Zeker in het begin kunt u de wonden in uw mond elke dag (bij voorkeur na iedere maaltijd) spoelen met water. U kunt hier het beste lauw water voor gebruiken. Verder is het advies om met een tandenborstel en normale tandpasta de kaken, het stuk tussen uw wangen en de kaken en het gehemelte zachtjes te poetsen.

Controle overkappingsprothese

Minimaal één keer per jaar mag u langsgaan bij uw behandelaar om te controleren of alles nog goed zit en naar verwachting verloopt, ook indien u zonder klachten zit. Bovendien stelt de behandelaar tijdens een dergelijke controle afspraak de conditie van uw mond vast en geeft hij of zij passend advies met oog op de toekomst.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.