Plaat- of frameprothese

plaat- of frameprothese

Naast een volledig kunstgebit of volledige prothese, kan het ook zo zijn dat u een deel van uw tanden en/of kiezen mist. In dat geval is een plaat- of frameprothese, ofwel partiële prothese, een passende oplossing. Uiteraard zal de tandarts moeten adviseren of de tanden en kiezen niet door kronen en bruggen of implantaten vervangen kunnen worden. Lees hieronder de verschillen tussen een plaatprothese en frameprothese.

Plaatprothese

Een plaatprothese is gemaakt van kunststof (kunsthars) en heeft dezelfde kleur als uw tandvlees. De nieuwe kunsttanden en -kiezen zitten vast hierin. De plaatprothese zelf rust in de bovenkaak tegen het gehemelte en in de onderkaak tegen de binnenzijde van de kaak. Vaak zit de plaatprothese met kleine haakjes vast aan de overgebleven tanden en kiezen in uw mond. De plaatprothese steunt dus vooral op het slijmvlies in uw mond.

U kunt de prothese uitnemen na iedere maaltijd om deze te spoelen.

Frameprothese

De basis van de frameprothese wordt gemaakt van metaal. De tandvleeskleurige kunststof is bevestigd op het metaal. Net als bij een plaatprothese, zitten de kunsttanden en -kiezen in de roze kunststof verwerkt. De frameprothese steunt echter niet op uw tandvlees, maar door middel van ankers op de overgebleven tanden en kiezen. Deze ankers of haken worden ook gemaakt van metaal om extra stevig te zijn en langer mee te gaan.

Het verschil tussen een plaat- of frameprothese

Zoals hierboven is uiteengezet, is de frameprothese gemaakt van metaal. Hierom is de frameprothese ook duurder dan een plaatprothese. De frameprothese is echter praktischer en is minder vervelend. Doordat de plaatprothese geheel op uw tandvlees rust, zullen alle krachten die vrijkomen bij het kauwen, opgevangen moeten worden door uw tandvlees. Dit kan leiden tot pijn en irritaties. Bovendien kunnen er ontstekingen ontstaan in het geval dat er overgebleven etensresten onder de plaatprothese komen te zitten.

Bij een frameprothese zult u niet te maken hebben met de tandvleesklachten of ontstekingen. De frameprothese rust tenslotte vooral op uw overgebleven tanden en kiezen. Hierdoor zijn die tanden en kiezen in staat om op een natuurlijke wijze de krachten tijdens het kauwen op te vangen en minder druk uit te oefenen op uw tandvlees.

U kunt de beste optie voor uzelf bespreken met uw tandarts.

Het reinigen van de plaat- of frameprothese

Zoals bij een geheel kunstgebit, is het ook bij een plaat- of frameprothese erg van belang dat u het schoon en hygiënisch houdt. Met een speciale protheseborstel kunt u de plaat- of frameprothese na iedere maaltijd poetsen en etensresten weghalen. Hierdoor voorkomt u dat etensresten zullen resulteren in ontstekingen. Het gebruik van normale tandpasta wordt sterk afgeraden, aangezien het een schurende werking heeft. Dit kan de prothese enorm beschadigen. Na het uitnemen van de plaat- of frameprothese is het ook van belang dat u uw tandvlees en overgebleven tanden en kiezen blijft verzorgen en schoonhoudt. Met een tandenborstel en tandpasta kunt u uw tandvlees, gehemelte en tong poetsen.

Voor een goed herstel en voorkomen van irritaties aan uw tandvlees kunt u de prothese ’s nachts uitnemen.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.