Tandletsel

tandletsel

Bij een ongeval is het mogelijk dat er een volledige tand uit uw mond is gekomen. Het kan ook zo zijn dat één of meerdere tanden afbreken, loszitten of beschadigd raken. Allereerst is het zaak om vast te stellen of de beschadigde tand een melktand is of niet. Het terugplaatsen van melktanden is namelijk zeer schadelijk en gebeurt daarom ook niet.

Afgebroken tand

Indien het gaat om een afgebroken tand, kunt u het afgebroken stuk het beste meenemen naar de tandarts. Ons advies hierbij is om het afgebroken stuk te bewaren in een glas melk of in uw mond zelf, waar het speeksel het stukje tand beschermt. In het laatste geval waarschuwen wij u wel voor eventuele scherpe randen in uw mond. Bij de tandarts is het vaak mogelijk om het afgebroken stuk te plakken aan uw tand. Indien dit niet meer mogelijk is, of u het afgebroken stuk niet meer heeft kunnen vinden, zal de tandarts uw tand herstellen en aanvullen met composietvulling.

Uitgevallen tand

Mocht uw tand uit uw mond gevallen zijn, dan dient u die vast te houden aan het deel dat normaal gesproken boven het tandvlees zichtbaar is. Hierna kunt u de tand tien seconden lang afspoelen met koud water. Het afspoelen verwijdert het vuil en maakt de kans op het overleven groter. Vervolgens kunt u de tand terugplaatsen in uw mond, ook al past de tand niet meer goed. Indien het terugplaatsen niet meer lukt, kunt u de tand alsnog in uw mond bewaren (speeksel) of in een beker met melk. Laat uw tand niet uitdrogen, maar bewaar het ook niet in water of andere vloeistoffen dan speeksel of melk. Met deze stappen voorkomt u het opzwellen en afsterven van de tandwortel. Met de teruggeplaatste tand in uw mond, of in een beker met melk kunt u direct naar de (spoed)tandarts gaan om geholpen te worden. Bij de tandarts wordt uw tand bekeken en vastgezet, waarna de tand meestal zelfstandig weer vastgroeit.

Nabehandeling

In de weken na het terugplaatsen van uw tand blijft u onder toezicht van de tandarts om de zenuw te controleren. Dit gebeurt aan de hand van enkele gevoeligheidstesten voor warmte of kou. Mocht de zenuw in uw uitgevallen tand of kies alsnog beschadigd of afgestorven zijn, kan er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden om dit te behandelen.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.