Sealen

sealen

Sealen gebeurt bij tanden en kiezen waarin groeven en putten ontstaan. Deze groefjes in uw kiezen zorgen ervoor dat er bacteriën in komen, waar u niet bij kunt met een tandenborstel. Dit zal resulteren in vervelende gaatjes of ontstekingen. Sealen is daarom een passende oplossing waarbij deze groeven in uw kiezen worden afgesloten. Het afdichten doet de tandarts of mondhygiënist met behulp van een kunststoflaag. Deze laag van kunsthars is niet te zien en kan jarenlang uw tand en kies ‘geseald’ houden.

Wanneer is sealen noodzakelijk?

Goed poetsen is niet mogelijk op het moment dat er diepe groeven ontstaan in de tanden en/of kiezen. De tandarts verkleint de kans op gaatjes dan door middel van sealen. De groef in uw kies wordt opgevuld door sealant (kunststoflak). Vooral bij kinderen wordt sealen toegepast en is het een zeer effectieve manier om bacteriën in de tanden en kiezen te verwijderen en ook te voorkomen.

Het sealen zelf

De tandarts of mondhygiënist zal de behandeling starten door de kies grondig te reinigen. Het reinigen van uw kies gebeurt met een borsteltje en speciale pasta. Vervolgens zullen de groeven in de kies worden opgeruwd door middel van een zuur middel, ook wel ‘ets’ genoemd. Het ruw maken van de groefjes zorgt ervoor dat de kunststoflaag beter zal binden aan de kies.

Wanneer het zure middel is ingewerkt en de kies is ruw gemaakt, worden er wattenrolletjes om de kiezen heen geplaatst. De wattenrolletjes houden het speeksel weg zodat de lak geen hinder ondervindt hiervan.

De tandarts kan nu de kunststoflak aanbrengen. De lak is erg dun, waardoor het in staat is om tot diep in de groeven te vloeien en die af te dichten. De dunne lak moet hard worden gemaakt, dit gebeurt vanzelf. De behandelaar versnelt het uitharden door gebruik te maken van een blauwe lamp.

Is de behandeling pijnlijk?

Sealen is geheel pijnloos. De kiezen worden enkel gereinigd en afgedicht. Er zullen geen heftige instrumenten of apparaten aan te pas komen. Bovendien is sealen zo voorbij, aangezien de behandeling slechts enkele minuten duurt per kies. De lak kan in het begin zuur smaken, maar deze smaak verdwijnt weer snel.

Vaak wordt sealen toegepast bij kinderen waarvan de nieuwe kiezen zijn doorgebroken. Deze nieuwe kiezen zijn na de doorbraak het kwetsbaarst. Hierom is sealen een goede, preventieve behandeling tegen gaatjes.

Tandarts Rotterdam
tandarts Rotterdam

Wij ontvangen u graag in onze praktijk!

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.